måndag 30 april 2007

Valborg - högtiden som blev en lågtid...

Valborg! Konungens födelsedag och vintern har äntligen rasat ut bland våra fjällar...våren är här! Underbart, eller hur? Ja, jo visst är det så, men jag som nästan har kvar min barn-licens ser Valborg med helt andra glasögon. I kvällspressen och på de stora nyhetssändningarna kommer det rapporter om hur varannan tonåring (läs ca 15-åring) skall supa sig full under Valborgsmässoaftonen. Det betyder att övriga hälften inte har planerat att supa, men kommer med all säkerhet säkert göra det ändå. Vad är det som håller på att hända? Vi pratar om barn som knappt får se barnförbjuden film på bio, eller hens hyra videofilm. Knattarna håller på att skapa en krökningens högtid. Det är vedertaget att man skall supa. Jag blir så förbannad när jag tänker på det. Mest kanske för att jag själv aldrig genomgick någon så kallad "fjortis"-period eller drack i parker eller liknande. Och än värre blir störelsemomentet när man tänker på vad som föranleder problemen: Sveriges helt skadade inställning till alkohol. Ända sedan Emil i Lönneberga täljde trägubbar har den svenska moralpaniken och kyrkliga ledkäppen gjort att alkohol är bland det mest förbjudna och därigenom också det mest lockande som finns. Motbok, alkoholförbud, ja förslagen som skall hålla människor nyktra och fina har sällan visats sig vara någon poppis idé. Se USA som exempel. I stort sett hela den organiserade brottsligheten i USA byggts kring det välkända spritförbudet som förbjöd försäljning och innehav av alkohol. Dock ska nämnas att förtäring fortfarande var tillåtet. Precis som med narkotika, men både du och jag förstår ju att det tar ut varandra då man per defintion måste inneha något av dem för att kunna konsumera. Nå, vad jag med viss möda försöker säga är att inställningen som Sverige har haft till alkohol har skapat en skev inställning till både konsumeringen och en form av åldersparanioa. Jag menar, du får gifta dig, ta körkort och en herrans massa annat när du är 18 år, men man får inte köpa en öl. Det är ju helt vansinnigt.
Tyvärr tror jag inte vi kan se någon bättring. Tvärtom, svarthandeln med öl och sprit till ungdomar bara ökar och fall av misshandel och våldtäkter bland unga eskalerar fortsatt.
Låt oss som är äldre och är förebilder för de unga åter göra Valborg till en högtid och inte en lågtid. Prata, nattvandra och spöa upp de som säljer alkohol till våra barn. Mogna människor, förena Eder!

Ung och alkohol?

Systembolagets ungdomsavdelning


Festmetoden.se - Testa dina alkoholvanor

Barnombudsmannen

Janne Björklund - alliansens spader Ess?

Efter valsegern i september i fjol har inte direkt alliansen stoltserat med några väl genomförda förändringar. Ej heller har statsråden varit några klart lysande stjärnor. Ja, du suckar säkert instämmande kan jag gissa. Dock finns det En av alla klåpare som faktiskt imponerar på mig. Det är skolminister Jan Björklund. Varför? Jo, han vågar säga obekväma sanningar, han vill förändra Tomas Östros myspys-skola med en skola där lugn och ro råder och där man inte daltar med mobbare och annat patrask. All heder! Vi behöver fler småbarnspappor i politiken, och gärna med förflutet som yrkesmilitärer. Uppenbarligen. Fler Jan Björklund i svensk politik...