tisdag 15 maj 2007

Religiösa friskolor...


Göteborgs-Tidningens (GT) löpsedel den 13/5 (läs idag) står det följande: "Lärare i Göteborg slagen blodig i bamba av elevens pappa" (bamba=skolbespisning).
Ja, en otroligt upprörande löpsedel som stinker "uppblåsning" lång väg, men iallafall. När man sedan slår upp sidan 12 i ovan nämda tidning förklaras sedan att misshandeln skedde på en muslimsk friskola här i Göteborg. En friskola med 340 elever i förskoleåldern till och med högstadiet.
Artikeln som sådan har egentligen ingen större relevans för skrivandet, men den satte igång en glöd...

Jag har aldrig varit någon större friskole-anhängare, allra minst sådana med religiösa motiv. Inte för att jag är mer pro eller anti någon annan religion utan för att jag starkt förespråkar att skolan är en helt fri och obunden institution där ALLA barn skall lära sig samma saker under samma förhållanden och förutsättningar. Skolan finns till för att kunna lära barn nödvändiga kunskaper inom vissa ämnen under nio års obligatorisk tid (vilket i verkligheten är tolv år, med gymnasietiden). Detta är något vi måste värna om och inte låta glida oss ur händerna, nu när skolan håller på att förbättras.
Många kristna tokstollar går runt och lipar över hur den svenska skolan håller på att krackelera eftersom kristendomskunskapen är borta som obligatoriskt ämne. Barnen får inte lära sig "den sanna läran" osv osv. Tack för det säger jag. Inte för att det är något fel på kristendom, tvärt om, utan för att skolan är en öppen inrättning som inte skall tvinga på någon den kunskapen. Därför har vi idag istället religionskunskapen, ett ämne som täcker de stora världsreligionerna. Eller när samma skara människor vill ta bort naturkunskapen eftersom den lär ut Darwinism och inte tolkar hela världen utifrån skapelseberättelsen. Oh herre jösses, kommentarer är överflödiga.
Sedan har jag vaga känslor av att viss nödvändig fakta förbises utifrån ett de religiösa skolornas parametrar. I många kristna skolor exkluderas då per defintion den darwinistiska läran och barnen får inte lära sig utifrån evulotionsteorin. Eller för den delen dito muslimska som förkastar förintelsen och annat totalt rubbat.
Sverige är ett av världens öppnaste länder och vi jobbar stenhårt för att skolan och andra instanser skall kunna vara så öppna mot andra kulturer som möjligt. Dock går våran integration sådär, därför vi vet alla att fullskalig integration är en tvåvägskommunikation, dvs. vi måste försöka lära oss lite olika seder, bruk och kanske i viss mån fraser på andra språk för att lättare kunna integrera nya medlemmar i Sverige. Med andra ord inte bara tvinga nya svenskar att anamma våra seder. Att börja i skolan vore en bra start. Om man förbjöd religiösa friskolor skulle man påtvinga en påskyndad integrationen och behovet av friskolor skulle (i min naiva skalle) minska.
Resonemanget känns lite stolpigt, jag vet, men bara för att friskolorna försvinner betyder ju inte det för den delen att man diksriminerar eller inskränker rätten att utöva sin religion. Jag menar kyrkor och moskéer finns det ju ändå. Barn blir i vilket fall ändå itutade massa strunt i sin hemmiljö eller bland kompisar, så låt iallafall plocka väck friskolorna från den listan...

//A