söndag 1 juli 2007

Nu är bloggen återigen uppdaterad. För er som mer eller mindre hängivet läser hoppas jag med överseende för dröjsmålet...

//A

Valde Fp rätt?

Folkpartiet har enhälligt nominerat Jan Björklund som sin nya partiledare. Han är erfaren, har pondus och är en allmänt schysst prick. So far, so good. Dock anser jag att valet av partiledare inte riktigt torde vara det rätta.

Tillåt mig förklara en smula: folkpartiet är ett parti som länge fått dras med olika stämplar på grund av klantiga formuleringar och tunnelseende politiska antagonister. Jag tänker närmast på partiets strama integrationspolitik. Inte ens Mauricio Rojas har lyckats tvätta bort stämpeln helt och hållet. Sedan har också Folkpartiet velat rent allmänt under Leijonborgs ledning och någon tydlig inriktning inom det liberala planet har i alla fall inte jag tyckts mig se. Men det kanske bara är jag.

Vad Folkpartiet behöver nu, när ”Leijonkungen” äntligen försvinner är en partiledare som utstrålar raka motsatsen till de fördomar partiet lyckats dra på sig. Exempelvis skulle en ledarfigur med utländsk härkomst vara alldeles lysande för att få bort yxhuggna kommentarer om folkpartiet som ett fientligt parti. Vad mer? En kvinna som ledare skulle också kunna främja en mer liberal-feministisk politik samt att det skulle göra alliansen 100% jämställd, sett ur partiledarsynvinkel. Jag tror mig ha svaret: Nyamko Sabuni. En otroligt bra politiker med bra verbal förmåga och med ett statsrådsämbete som inte skulle ta någon större skada av ett kliv upp till partiledarposten. Faktiskt skulle den främjas av att alliansen blir mer jämställd (Sabuni är jämställdhetsminister).

Jag vill ha kvar Björklund på posten som skolminister utan att han skall ha ansvaret över Fp också. Lars Leijonborg har inte lyckats kombinera sitt statsrådämbete med sin partiledarroll. Jag tror därför att Sabuni skulle vara den bäst lämpade kandidaten för en partiledarposition, men tyvärr, tåget har redan gått.

Lycka till Jan…