söndag 30 september 2007

Lars Vilks

Världen och främst Skandinavien hann knappt återhämta sig från Jyllandspostens något klumpiga val av karikatyrteckningar av profeten Muhammed förra året. Hela världens muslimer var rasande och Danmark fick under lång tid bära hundhuvudet.
Så, nu under sensommaren kläcker den vansinnigt begåvade "konstnären" Lars Vilks idén att avporträttera samme profet som en så kallad "rondellhund". Okej, inget att hetsa upp sig för kan man tycka. (Personligen tycker jag att rondellprydnader är idiotiska generellt då de stör sikten som bilist. Men det är en annan historia.)
Nåväl, vad Lars Vilks måste förbisett är det faktum att alla världens muslimer - milt uttryckt - ogillar när deras profet blir nedvärderad av någon från ett imperialistiskt västland. I detta fall: Lasse Vilks från landet lagom.
Jag har egentligen svårt att förstå den utskiljningslösa vreden och hatet som väcks av ett sånt här bagatellartat påhitt, men faktum är att jag stör mig mer på Lars Vilks. Varför? Jo, att man är så dum (ja, dum är ordet) att man tycker det passar sig att göra en rondellhund föreställande profeten Muhammed, år 2007, efter den skakiga tid som rådde under och efter Jyllandspostens snedsteg, då kan man inte vara annat än urbota korkad. Att killen inte har någon som helst tanke på efterverkningarna som kan tänkas följa och så vidare. Det har bränts dockor av Fredrik Reinfeldt i Afghanistan med mera, till följd av Vilks "konsterk" och ändå pratar den samme om konstnärlig integritet och annat trams. Du, och jag vet att år 2007 är världsläget redan så spänt att man ägnar inte energi till kränkande påhitt som retar upp sisådär en miljard människor.
Även om det är helt debilt måste vi, för mänsklighetens skull, acceptera att vi inte skall väcka den björn som sover, även om det kan, perverst nog, verka lockande för somliga.
Så det är bara att gilla läget och lära sig tvåtusentalets nya olika heders kodex, något som Lars Vilks förmodligen förbisett.

Inga kommentarer: