fredag 7 september 2007

Bobby, Madeleine...och den nya typen ryggradslösa föräldrar


Svenska folket, mig själv inkluderat, har knappt återhämtat sig efter den mycket tragiska och läs avskyvärda tragedi som drabbade pojken Bobby häromåret.

Så i tidigt i maj i år försvinner Madeleine McCann , 4, från ett hotell i Praia da Luz, en semesterort på Algarvekusten i Portugal. Något som skakar en hel värld, inklusive lilla Sverige. Enligt vittnesmål hade föräldrarna varit ute och ätit och lämnat Madeleine hemma tillsammans med sina två yngre(!) syskon. När föräldrarna kom tillbaka var Madeleine spårlöst försvunnen. Sedan dess har polisens jakt på förövaren rönt stor uppmärksamhet och även kändisar har engagerat sig i försvinnandet. Dels genom att pytsa in pengar till en eventuell hittelön, alternativt lösensumma. Det har sagt att tidigare tips har pekat mot Holland och Malta. Med vita tänder och fräsch solbränna har föräldrarna turnerat Europa runt i hopp om att hitta sin dotter men utan resultat. Så, i slutet av augusti rapporterar tidningar om att polisens hundar har reagerat mot liklukt på familjens bilnycklar. Något som skakar om den så tidigare naiva omvärlden. Det kan väl inte vara…?? Snacket börjar således gå varmt.

Tidigare denna månad, närmare bestämt den 3 september blir DNA-resultaten klara. Enligt uppgifter ska blodspår ha hittats på hotellrummet. Polisen utreder enligt uppgifter i media om föräldrarna råkat ge Madeleine en för stor dos sömnmedel. Igår således förhördes mamman i vad som beskrivs som ”elva timmar”. Hon får beskedet att hon nästa dag kommer delges misstanke om brott.

Ja, vad säger man. Jag är inte direkt förvånad, utan mer äcklad och förfasad över hur väl ett föräldrapar kan spela för att vinna empati och slippa misstankar om sitt brott. Samma sak hände med Bobby.

Vi är itutade att tro det bästa om folk och således är det tabu att misstänka föräldrarna, men det har på senare tid visat sig att föräldrar utan skrupler kan ”av misstag” mörda sitt barn och sen spela teater för en hel värld helt för att rädda sitt eget skinn. Att man inte har kurage nog att stå för det man de facto gjort är helt makalöst. Det är ens eget kött och blod för fan!

Skall bli mycket intressant och se vilka rättsliga följder som följer. Och jag vet inte om Madeleines syskon mår bäst av att ha sin mamma i fängelse eller lurpassandes hemma med pillerburken…

Inga kommentarer: